Založ si blog

Ak privatizovať, tak iba cez kupónku!

Na začiatok musím povedať, že s privatizáciou absolútne nesúhlasím. Myslím si, že všetci Tí, ktorí v tom mali prsty sa riadne nabalili. Určite viac ako tí, ktorí mali a majú zlaté padáky. Dostali sme sa totiž do područia zahraničných majiteľov, ktorí sú napríklad v prípade SPP štátne firmy. Teda z môjho pohľadu dnes Francúzko a Nemecko vlastnia „naše“ plynárne. Či sú politickí nominanti vo Francúzku a Nemecku zdatnejší a kvalitnejší, o tom tiež pochybujem. Každoročne odvedená dividenda k nim domov ma však uisťuje v tom, že na niečo sú školení dobre.

 

Takisto nesúhlasím s tým, že štát je zlý vlastník a manažér. Ukázal nám to príklad úradníckej  vlády v Čechách. Ak by bola ochota parlamentných strán, tak by sa viac ustrážilo, že stoličky budú obsadzovať síce politickí nominanti, ale odborne spôsobilí. Ja aspoň tomu verím, že guvernér Národnej banky strčí do vrecka Mikloša aj s Počiatkom.

 

Ak sa táto vláda rozhodla privatizovať, výnosy by mali dostať ľudia a nie štát. Pripomeňme si, čo boli hlavné argumenty privatizácie prvej Dzurindovej vlády. Prvou, že štát je zlý vlastník. Tak sme predali majetok iným štátom. Druhá, potrebovali vraj peniaze na dôchodkovú reformu. Avšak transformačné náklady Kaníkovej reformy nie sú dotiahnuté dodnes. Nedostatočne sa totiž namodelovala potreba finančných prostriedkov na transformačné náklady tejto reformy. Od nich sa totiž mali odvíjať možnosti výstavby, veľkosti a rýchlosti nábehu kapitalizačného piliera dôchodkového poistenia. Zdroje z privatizácie SPP v rozsahu cca 65 mld.Sk, o  vyčlenení ktorých na dôchodkovú reformu rozhodla ešte v roku 2000 prvá Dzurindova vláda, kryli zavedenie kapitalizačného piliera v rozsahu cca 3 – 3,5% odvodov na obdobie maximálne 15 rokov pri predpoklade účasti cca 0,5-0,7 mil. účastníkov. V skutočnosti sa v roku 2004 rozhodlo o 9 % odvodov pri takmer 1,5 mil.účastníkov bez navýšenia zdrojov na transformáciu.

 

Odvtedy sa neustále tento fakt zahmlieva a vo všeobecnosti sa podsúva akoby chýbali zdroje v Sociálnej poisťovni. Na plynulé riešenie reformy systému ako ho vláda a parlament v roku 2004 pripravili, možno odhadnúť potrebu ďalších transformačných nákladov na úrovni minimálne 20 mld. Eur. Takže bol to všetko jeden veľký podvod na ľuďoch.

 

Ak teda privatizovať, tak dajme všetkým občanom bez rozdielu veku kupónové knižky a ak chce minister Miškov organizovať predaj cez burzy, nech to pre ľudí urobia. A nech si s nimi každý naloží, ako chce. Keď sa odhaduje predaj napr. predaj Slovak telecom, tak by každý dostal pri výpočte ministra 1 mld eur cca 190 eur. A či to je správne. Veď pri argumentácii, že štát je zlý vlastník, asi naozaj majú dostať majetok ľudia a nie zlý vlastník. A ak sa majú peniaze za privatizáciu použiť na euroval na sanovanie nezodpovedných krajín, tak to nech ich radšej minú naši občania.

 

Prečo nie je Mikloš pravičiar

12.04.2011

Nikdy oficiálne nepodnikal. Predával a dohadoval predaje štátneho majetku za vyše 300 miliárd Sk.Bude predávať štátny majetok a dohadovať ceny za ďalšie desiatky miliárd Sk. Pracoval v štátnej správe ako zamestnanec, alebo ho platila politická strana. Alebo inštitúty platené zo zahraničia, podporujúce neoliberálnu ekonomiku. Dostal pridelený byt v centre Bratislavy. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3180x
Priemerná čítanosť článkov: 1590x

Autor blogu

Kategórie

Archív